Jonas Gardell

Publicerad i Svenska Dagbladet i november 2003

Namn: Jonas Gardell
Yrke: artist och författare
Bor: lägenhet på Söder i Stockholm
Familj: maken Mark, sonen Amos, 14 månader, många vänner
Aktuell: turnerar med sin föreläsning om gudsbilder ”mer än han hinner med”
Böcker (urval): Präriehundarna (1987), Vill gå hem (1988), Fru Björks öden och äventyr (1990), En komikers uppväxt (1992), Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (1998), Ett ufo gör entré (2001), Om Gud (2003)
Pjäser (urval): Lena och Percy Präriehund (1989), En komikers uppväxt (för tv, 1992), Människor i solen (1997)
Filmer: Pensionat Oskar (1995), Livet är en schlager (2000)
Shower (urval): Kim å Jonas jubelkavalkad (1988), En pall, en mikrofon och Jonas Gardell (1991), På besök i Mellanmjölkens land (1996), Livet (2001)

1986 såg ut att bli ett riktigt skitår för Jonas Gardell. Han separerade från den som han dittills hade trott var den stora kärleken, han blev utslängd från sin lägenhet och förlaget som gett ut hans två första böcker gick i konkurs.
Facit ser annorlunda ut.
Det var 1986 han över en natt blev komiker, efter att ha ägnat sin ungdom åt att allvarsamt skriva sig ur den tystnad han mobbades in i som barn. Och det var 1986 som han, i ett badkar i Gamla stan, träffade Mark.

Den dag han blev komiker var han inbjuden till en författarläsning på Kårhuset i Göteborg. För första gången läste han stycken ur den ännu opublicerade romanen Präriehundarna, den första bok där han vågade vara rolig och den bok som skulle komma att bli hans genombrott året därpå. Och då hände det oerhörda: plötsligt började alla att skratta.
- Förbannelsen som den onda fen kastat över min vagga när jag var liten bröts! Jag vaknar ur förtrollningen och är för första gången fullkomligt närvarande här och nu. Jag vaknar till på scen, har en publik på 700 personer framför mig - och är hemma.
På natten efteråt förstod han att hans liv hade tagit en fullkomligt ny vändning. Han hade uppdagat sin förmåga att omedelbart etablera kontakt med en publik och trätt fram som komiker.
Och senare samma år gick han alltså in på ett badhus modell äldre, med individuella sittbadkar. I ett av dem satt Mark Levengood, läsandes Expressen. Jonas hade aldrig träffat Mark förut men han visste med en gång att det var Han. Tre veckor senare friade Jonas och samma kväll flyttade de ihop.
- Jag har aldrig haft svårt med de stora besluten. Jag kan ha riktig ångest över om jag ska ta taxi eller flygtåg till Arlanda, men vem jag ska leva mitt liv med - det var lätt.

Efter 1986, det där eländiga och fantastiska året, har karriären bara rullat på. Och när En komikers uppväxt gavs ut 1992 var det dags att lämna den trygga kultstatusen för att istället bli folkkär. Boken toppade försäljningslistan i fem månader, och har sedan följts av fler böcker, av shower, filmer, pjäser och tv-program.
Det var showen Livet som fick honom att inse att han inte längre var författare och artist, utan artist punkt. Första provföreställningen var i Eskilstuna. I taxin avbröts melodiradion av en röst som sa att två flygplan hade kraschat in i World Trade Center i New York. Och givetvis frågade sig Jonas Gardell hur han skulle kunna stå på scen denna kväll och få folk att skratta.
- Var skulle jag hitta modet, magen, energin, lusten, förmågan? Men så kom jag på att det är ju de som försöker tvinga på oss sin skräckagenda, det vi måste göra är att vägra gå med på det! Det är vi som gör det rätta, det är vi som gör att det går att försvara att vara människa.
Han kom fram till att det var helt tillräckligt att folk bara skrattar en stund. Han behövde inte längre ursäkta vårt behov av att få skratta, och han behövde inte längre ursäkta sin artisttitel med tillägget författare.

Detta till trots är han just nu aktuell med boken Om Gud, en fackbok om gudsbilder som till hans stora förvåning har sålt i snart 50 000 ex och blivit kurslitteratur på flera universitet. Och om fem-sex år beräknar han att uppföljaren, boken om Jesus, ska vara klar. Dessutom blir det, till mångas glädje, en fortsättning på En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré.
- De senaste månaderna har människor plötsligt, oberoende av varandra, på olika sätt hört av sig och frågat: ”När kommer tredje delen?” Det är som om Gud har skickat sina änglar att putta på mig!

MARIA WÅNGERSJÖ

Stäng fönstret